Waaruit bestaat het onderzoek?

Het onderzoek ‘Vaders in beeld’ bestaat uit verschillende studies en bij sommige van deze studies vinden er twee of drie bezoeken aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) plaats.* De bezoeken duren 1,5 tot 3,5 uur en kunnen vaak zowel doordeweeks als ’s avonds of in het weekend plaatsvinden. Tijdens een bezoek wordt uw hersenactiviteit onderzocht terwijl u luistert naar huilgeluiden van baby’s en kijkt naar foto’s en videofragmenten van baby’s. Daarnaast wordt u o.a. gevraagd om met uw eigen kind te spelen of, als uw kind nog niet geboren is, voor een levensechte pop te zorgen. Tijdens ieder bezoek zullen we u ook enkele malen vragen om een beetje speeksel en haar af te staan.

Deelname aan het onderzoek heeft geen risico’s voor uw gezondheid.

Wanneer u niet in een MRI scanner wilt of kunt maar wel graag aan het onderzoek mee wilt en kunt doen, dan kunt u in veel gevallen alsnog deelnemer worden. De LUMC bezoeken worden dan vervangen voor huisbezoeken die ongeveer een uur korter duren dan de LUMC bezoeken.

 

Kan ik alleen naar het LUMC komen?

Doet u mee aan de Baby Dichtbij studie? De onderzoekers zullen u vragen om uw partner en kindje mee te nemen naar ieder bezoek aan het LUMC. Zij hoeven enkel aan het begin van de afspraak aanwezig te zijn.

Doet u mee aan de Baby in Beeld studie? Dan kunt u alleen naar de afspraak komen.

 

Hoe bereid ik mijn bezoek voor?

We verzoeken u vriendelijk om de laatste 24 uur voor elk bezoek aan het LUMC (of voor een huisbezoek) geen alcoholische dranken te drinken en u niet meer dan voor u normaal in te spannen (bijvoorbeeld een work-out in de sportschool, hardlopen of andere intensieve sporten die u normaal niet beoefend) en om op de dag waarop het bezoek plaatsvindt geen cafeïne houdende dranken zoals koffie en cola te drinken. Voor de MRI -scan is het daarnaast van belang dat u geen metaal op uw lijf draagt. Kleding met een rits of knoop of sieraden mogen de scanner niet in. We willen u dus vragen om eventuele sieraden thuis te laten en kleding mee te nemen waar geen metaal in zit. U kunt voor de MRI-scan ook kleding van het ziekenhuis lenen.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.