Waaruit bestaat het onderzoek?

De studie Vaders Vandaag bestaat uit drie bezoeken die plaats zullen vinden in het Spinoza Centrum in Amsterdam. De bezoeken duren ongeveer drie uur en kunnen zowel doordeweeks als ’s avonds of in het weekend plaatsvinden. Bij de bezoeken krijgt u allereerst gelegenheid vragen te stellen. Daarna wordt u gevraagd een neusspray te gebruiken. Deze neusspray bevat oxytocine, vasopressine of een niet-werkzame stof. Zowel u als de onderzoeker weten niet welke stof u tijdens welke sessie krijgt. Dit is nodig om te voorkomen dat verwachtingen over de neusspray een eventueel effect van de neusspray beïnvloeden.

Na de neusspray vult u enkele vragenlijsten in. Vervolgens vragen we u om 10 minuten met uw baby te spelen. Daarvan worden video-opnames gemaakt. De video’s worden alleen voor het onderzoek gebruikt en zullen nooit zonder uw toestemming aan derden worden verstrekt. Wanneer zij dat willen, kunnen uw partner en baby na een half uur naar huis. Zij zijn echter ook welkom om te wachten tot u klaar bent met de andere onderdelen van het onderzoek. Kan uw partner niet meekomen, dan regelen wij voor de gehele duur van het onderzoek een oppas. U mag ook uw eigen oppas meenemen, wij zullen dan de oppaskosten vergoeden.

Na het spelen met uw baby zullen we uw hersenactiviteit meten terwijl u luistert naar huilgeluiden van baby’s en kijkt naar foto’s en videofragmenten van baby’s. Het meten van de hersenactiviteit gebeurt met een magnetische resonantie imaging (MRI) scanner.

Nadat de hersenscans gemaakt zijn doet u nog enkele taken buiten de MRI scanner. Bijvoorbeeld een taak waarbij we gebruik maken van een krachtmeting terwijl u luistert naar geluiden en kijkt naar foto’s van baby’s. Bij deze taak gebruiken we ook een foto van uw eigen kind. We zullen u daarom voorafgaand aan het eerste bezoek vragen om een foto van uw kind naar ons op te sturen.

Verder zullen we u bij het eerste bezoek vragen een beetje haar af te staan en bij elk bezoek drie keer een beetje speeksel in een buisje te spugen en op een watje te kauwen. In het haar en speeksel kunnen we namelijk de hoeveelheid van andere belangrijke hormonen meten zoals testosteron en cortisol.

Na het bezoek vragen we u om enkele vragenlijsten in te vullen. Omdat we ook waarde hechten aan de mening en beleving van de moeder, zullen we ook uw partner vragen enkele vragenlijsten in te vullen. Het invullen van de vragenlijsten kan gewoon thuis gebeuren. De vragen hebben betrekking tot uzelf, uw thuissituatie en het ouderschap. Het invullen van deze vragenlijsten kost ongeveer 10 minuten.

 

Kan ik alleen naar het Spinoza Centrum komen?

De onderzoekers van Vaders Vandaag zullen u vragen om uw partner en kindje mee te nemen naar ieder bezoek aan het Spinoza Centrum. Zij hoeven enkel aan het begin van de afspraak aanwezig te zijn. Wanneer zij dat willen, kunnen uw partner en baby na een half uur naar huis. Zij zijn echter ook welkom om te wachten tot u klaar bent met de andere onderdelen van het onderzoek. Kan uw partner niet meekomen, dan regelen wij voor de gehele duur van het onderzoek een oppas. U mag ook uw eigen oppas meenemen, wij zullen dan de oppaskosten vergoeden.

 

Hoe bereid ik mijn bezoek voor?

We verzoeken u vriendelijk om de laatste 24 uur voor elk bezoek aan het Spinoza Centrum geen alcoholische dranken te drinken en u niet meer dan voor u normaal in te spannen (bijvoorbeeld een work-out in de sportschool, hardlopen of andere intensieve sporten die u normaal niet beoefend) en om op de dag waarop het bezoek plaatsvindt geen cafeïne houdende dranken zoals koffie en cola te drinken. Tot slot vragen we u om 30 minuten voor de afspraak niet meer te roken of te eten en drinken, en ook geen kauwgom meer te kauwen. U kunt wel water drinken. Gezien u tijdens het onderzoek een neusspray met hormonen toegediend krijgt, is het belangrijk dat uw neus op de dag van het onderzoek niet verstopt is. Voor de MRI -scan is het daarnaast van belang dat u geen metaal op uw lijf draagt. Kleding met een rits of knoop of sieraden mogen de scanner niet in. We willen u dus vragen om eventuele sieraden thuis te laten en kleding mee te nemen waar geen metaal in zit. U kunt voor de MRI-scan ook kleding van het ziekenhuis lenen.

 

Routebeschrijving naar het Spinoza Centrum

Klik op deze link voor de routebeschrijving naar het Spinoza Centrum in Amsterdam.

Het Spinoza Centrum is een bruin met wit gebouw omgeven door gras. De bel bevindt zich rechts van de schuifdeur. Eén van de onderzoekers zal de deur voor u openen waarna u kunt plaatsnemen in de wachtruimte.