Waaruit bestaat het onderzoek?

Het onderzoek ‘Vaders in beeld’ bestaat uit verschillende deelstudies, maar bij elke van deze deelstudies vinden er drie sessies in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) plaats. De sessies duren ongeveer drie en een half uur en kunnen vaak zowel doordeweeks als ’s avonds of in het weekend plaatsvinden. Tijdens de sessies wordt uw hersenactiviteit onderzocht terwijl u luistert naar huilgeluiden van baby’s en kijkt naar foto’s en videofragmenten van baby’s. Daarnaast wordt u o.a. gevraagd om met uw eigen kind te spelen of, als uw kind nog niet geboren is, voor een levensechte pop te zorgen.

Tijdens iedere sessie zullen we u enkele malen vragen om een beetje speeksel af te staan. Tenslotte verzoeken we u om, tussen de bezoeken aan het LUMC door, een aantal dagen enkele vragen te beantwoorden via een app op uw smartphone. Ook aan uw partner vragen we om thuis via een link enkele vragenlijsten in te vullen. Wat er verder tussen de sessies gebeurt verschilt per deelonderzoek.

Deelname aan het onderzoek heeft geen risico’s voor uw gezondheid. Voor meer informatie over wanneer u kunt meedoen en voor uitgebreidere informatie over bovenstaande bezoeken kunt u contact met ons opnemen.

 

Hoe bereid ik mijn bezoek voor?

We verzoeken u vriendelijk om de laatste 24 uur voor elke sessie geen alcoholische dranken te drinken en u niet bovenmatig in te spannen (bijvoorbeeld een work-out in de sportschool, hardlopen of andere intensieve sporten) en om op de dag waarop de sessie plaatsvindt geen cafeïne houdende dranken (zoals koffie en cola) te drinken. Voor de MRI scan is het daarnaast van belang dat u geen metaal op uw lijf draagt. Kleding met een rits of knoop of sieraden mogen de scanner niet in. We willen u dus vragen om eventuele sieraden thuis te laten en kleding mee te nemen waar geen metaal in zit. U kunt voor de MRI scan ook kleding van het ziekenhuis lenen.

Het is belangrijk dat uw neus op de dag van het onderzoek niet verstopt is. Zou u ons willen bellen wanneer u vlak voor het onderzoek onverhoopt verkouden wordt of andere problemen met de neusholte ondervindt? Wellicht zullen we dan een nieuwe afspraak moeten plannen.

 

Hoe verloopt het onderzoek met een MRI-scan?

Veiligheidsmaatregelen en kleding
Omdat er met een sterk magneetveld wordt gewerkt, mogen er in de onderzoeksruimte waar de scanner staat geen metalen – of magnetische voorwerpen worden meegenomen, bijvoorbeeld horloges, munten, sleutels, bankpasjes, gehoorapparaten of gebitsprothese.

De onderzoeker die u binnenroept voor het onderzoek geeft u instructies. Voor het scannen kleed u zich om; u krijgt een metaal-vrije broek en eventueel bovenkleding (een japon) van het LUMC aan, waar geen metaal in is verwerkt. Een eigen T-shirt of hemd kunt u na overleg met de onderzoeker wel aanhouden, mits geen prints, zakken, metalen knopen of andere stiksels hierop aanwezig zijn.
Het is voor u en voor onze medewerkers prettig, wanneer u kleding aan heeft waarin u zich goed kunt bewegen en die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken.
Samen met de onderzoeker neemt u voorafgaand aan het scannen de vragenlijst voor MRI-onderzoek nogmaals door, ook al bent u eerder voor MRI-onderzoek geweest.

 

MRI-scans

Magnetic Resonance Imaging (MRI) is een onderzoeksmethode waarbij van buitenaf afbeeldingen van het inwendige van de mens kunnen worden gemaakt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een magneetveld en radiogolven.

Er komen géén röntgenstralen aan te pas.

Om het onderzoek te kunnen uitvoeren, wordt u in de tunnel van het MRI-apparaat geschoven. Vervolgens worden er meerdere opnamen gemaakt. De tijd die nodig is voor het maken van een opname kan variëren van een paar seconden tot ongeveer 10 minuten. Tijdens het onderzoek worden er meerdere opnames gemaakt. Tussen deze scans door geeft de onderzoeker uitleg via de intercom en kunt u eventuele vragen stellen.

Het is heel belangrijk dat u tijdens de gehele onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen, omdat anders de foto’s mislukken.

Tijdens het maken van deze foto’s hoort u kloppende of ratelende geluiden (vergelijkbaar met bijvoorbeeld een boormachine). Om de geluidshinder te minderen krijgt u oordopjes en een koptelefoon van onderzoeker.

 

Risico’s, effecten/ complicaties

Er zijn geen nadelige biologische effecten bekend van het gebruik van MRI-scanners.

Eventuele schadelijke effecten (zoals een rode geïrriteerde huid) veroorzaakt door het sterke magnetische veld door mogelijke lokale kringstromen en (lokale) opwarming van de huid worden voorkomen door het juist en consequent gebruik van afscherm kussentjes (“padding”) en door het juist positioneren van kabels en ledematen.
Dit wordt gedaan door bijvoorbeeld lussen in de kabels te voorkomen en door het voorkomen van direct huid-huid en direct huid-kabel contact. De onderzoeker zal u bijvoorbeeld vragen om uw handen niet elkaar te laten aanraken (waardoor een cirkel ontstaat met huid-huid contact) maar ze langs uw lichaam te houden. Hetzelfde geldt voor uw benen/voeten als u bijvoorbeeld geen sokken aan heeft: ook hier maakt u geen huid-huid contact door uw benen niet te kruisen maar ze gestrekt te laten rusten op het bed.