Waaruit bestaat het onderzoek?

Het onderzoek ‘Vaders in beeld’ bestaat uit verschillende studies en bij sommige van deze studies vinden er twee of drie bezoeken aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) plaats.* De bezoeken duren 1,5 tot 3,5 uur en kunnen vaak zowel doordeweeks als ’s avonds of in het weekend plaatsvinden. Tijdens een bezoek wordt uw hersenactiviteit onderzocht terwijl u luistert naar huilgeluiden van baby’s en kijkt naar foto’s en videofragmenten van baby’s. Daarnaast wordt u o.a. gevraagd om met uw eigen kind te spelen of, als uw kind nog niet geboren is, voor een levensechte pop te zorgen. Tijdens ieder bezoek zullen we u ook enkele malen vragen om een beetje speeksel en haar af te staan.

Deelname aan het onderzoek heeft geen risico’s voor uw gezondheid.

* Wanneer u niet in een MRI scanner wilt of kunt maar wel graag aan het onderzoek mee wilt en kunt doen, dan kunt u in veel gevallen alsnog deelnemer worden. De LUMC bezoeken worden dan vervangen voor huisbezoeken die ongeveer een uur korter duren dan de LUMC bezoeken.

 

Kan ik alleen naar het LUMC komen?

Doet u mee aan de Baby Dichtbij studie? De onderzoekers zullen u vragen om uw partner en kindje mee te nemen naar ieder bezoek aan het LUMC. Zij hoeven enkel aan het begin van de afspraak aanwezig te zijn.

Doet u mee aan de Baby in Beeld studie? Dan kunt u alleen naar de afspraak komen.

 

Hoe bereid ik mijn bezoek voor?

We verzoeken u vriendelijk om de laatste 24 uur voor elk bezoek aan het LUMC (of voor een huisbezoek) geen alcoholische dranken te drinken en u niet meer dan voor u normaal in te spannen (bijvoorbeeld een work-out in de sportschool, hardlopen of andere intensieve sporten die u normaal niet beoefend) en om op de dag waarop het bezoek plaatsvindt geen cafeïne houdende dranken zoals koffie en cola te drinken. Voor de MRI -scan is het daarnaast van belang dat u geen metaal op uw lijf draagt. Kleding met een rits of knoop of sieraden mogen de scanner niet in. We willen u dus vragen om eventuele sieraden thuis te laten en kleding mee te nemen waar geen metaal in zit. U kunt voor de MRI-scan ook kleding van het ziekenhuis lenen.

 

Veiligheidsmaatregelen en kleding voor onderzoek met een MRI-scan

Omdat er met een sterk magneetveld wordt gewerkt, mogen er in de onderzoeksruimte waar de scanner staat geen metalen – of magnetische voorwerpen worden meegenomen, bijvoorbeeld horloges, munten, sleutels, bankpasjes, gehoorapparaten of gebitsprothese.

De onderzoeker die u tijdens het onderzoek begeleidt geeft u instructies. Voor het scannen kleed u zich om; u krijgt een metaalvrije broek en eventueel bovenkleding (een japon) van het LUMC aan, waar geen metaal in is verwerkt. Een eigen T-shirt of hemd kunt u na overleg met de onderzoeker wel aanhouden, mits geen prints, zakken, metalen knopen of andere stiksels hierop aanwezig zijn.
Het is voor u en voor onze medewerkers prettig, wanneer u kleding aan heeft waarin u zich goed kunt bewegen en die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken.
Samen met de onderzoeker neemt u voorafgaand aan het scannen de vragenlijst voor MRI-onderzoek nogmaals door, ook al bent u eerder voor MRI-onderzoek geweest.

 

MRI-scans

Magnetic Resonance Imaging (MRI) is een onderzoeksmethode waarbij van buitenaf afbeeldingen van het inwendige van de mens kunnen worden gemaakt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een magneetveld en radiogolven.

Er komen géén röntgenstralen aan te pas.

Om het onderzoek te kunnen uitvoeren, wordt u in de tunnel van het MRI-apparaat geschoven. Vervolgens worden er meerdere opnamen gemaakt. De tijd die nodig is voor het maken van een opname kan variëren van een paar seconden tot ongeveer 10 minuten. Tijdens het onderzoek worden er meerdere opnames gemaakt. Tussen deze scans door geeft de onderzoeker uitleg via de intercom en kunt u eventuele vragen stellen.

Het is heel belangrijk dat u tijdens de gehele onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen, omdat anders de foto’s mislukken.

Tijdens het maken van deze foto’s hoort u kloppende of ratelende geluiden (vergelijkbaar met bijvoorbeeld een boormachine). Om de geluidshinder te minderen krijgt u oordopjes en een koptelefoon van onderzoeker.

 

Risico’s, effecten en complicaties

Er zijn geen nadelige biologische effecten bekend van het gebruik van MRI-scanners.

Eventuele schadelijke effecten (zoals een rode geïrriteerde huid) veroorzaakt door het sterke magnetische veld door mogelijke lokale kringstromen en (lokale) opwarming van de huid worden voorkomen door het juist en consequent gebruik van afscherm kussentjes (“padding”) en door het juist positioneren van kabels en ledematen.
Dit wordt gedaan door bijvoorbeeld lussen in de kabels te voorkomen en door het voorkomen van direct huid-huid en direct huid-kabel contact. De onderzoeker zal u bijvoorbeeld vragen om uw handen niet elkaar te laten aanraken (waardoor een cirkel ontstaat met huid-huid contact) maar ze langs uw lichaam te houden. Hetzelfde geldt voor uw benen/voeten als u bijvoorbeeld geen sokken aan heeft: ook hier maakt u geen huid-huid contact door uw benen niet te kruisen maar ze gestrekt te laten rusten op het bed.

 

Voor meer informatie over wanneer u kunt meedoen en voor uitgebreidere informatie over bovenstaande bezoeken kunt u contact met ons opnemen.